Dobri ljudi

Koliko je samo dobrote u jednome čovjeku. Ma, koliko je težak. Otkud mi ovo? Zar ljudi nisu egoistični? Zar ne misle samo na sebe i uski krug oko sebe? Nepotizam na svakome koraku? Da, ima toga, ali ima i puno lijepih stvari o kojima ne pričamo, a trebali bismo.

Matea Janković. Do unatrag osam dana nismo pojma imali o njoj. Imao je uži krug njoj bliskih ljudi. Jedna sasvim obična mlada žena, supruga i majka u mladoj obitelji. Odjednom bolest. Facebook, odnosno njegovi korisnici nam predstaviše Mateinu rijetku i po život prijeteću bolest. Podijelismo stastuse i ne stadosmo samo na tome.

Administrator grupe Život za Mateu osvježava informacije o pristizanju novca na račune. Koji novac, čovječe! Novac je to koji govori puno lijepoga o onima koji su ga prebacili na račun tamo nekog nepoznatog čovjeka za liječenje njegove nepoznate supruge. Novac je to koji ga ohrabruje i pokazuje da su mnogi uz njih, ali i novac koji govori o hrpi dobrote na jednome mjestu u jednoj konkretnoj situaciji.

Ne kalkulirajmo o tomu tko je uplatio, a tko nije. Tko možda nije nikako, a tko bi mogao i više da želi. Ne zamarajmo se i ne pretpostavljamo, radije se pomolimo na nakanu njezina ozdravljenja i snagu za supruga i ostale bliže članove obitelji. Potom možemo još jednom otići na banku ili par puta okrenuti humanitarni broj telefona.

Mateina bolest nam je pokazala gdje bismo mi sutra moglo biti - ti i ja, tvoj suprug ili moja supruga. Njezin primjer nas pokušava vratiti na ispravno razmišljanje i pokazati nam drugačiji pogled na život. "Sve je dobro dok smo zdravo" često kažemo i nastavimo po svome. Nastavljamo se brinuti zbog manjka novca, a iako u manjku ipak smo određeni iznos izdvojili za ovu nakanu. Matein slučaj nas je zatekao u žaru hrvatske političke borbe ljevice i desnice. Ali, političari nisu toliko okupirali dobre ljude čija ljevica ne zna što je učinila desnica.

Budimo ponosni na svoj narod. Budimo sretni jer još uvijek mislimo jedni na druge. Ne tražimo u ljudima oko nas samo loše, budimo malo uporniji i pronaći ćemo dobrotu. Zar u ovome slučaju ne živi ljubav, kako reče za rukometnu priču 2016. jedan gospodin kojemu ne treba slava? Neka se naša ljubav i molitve i dalje bore protiv Mateine bolesti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Jesmo li zajedno ovce čuvali?