Dobar čo´jek - kenjcu brat

Mama mi je uvijek govorila, a i dandanas govori: "Najvažnije ti je biti dobar čo`jek!" Kada god bih ušao u slijepu ulicu koja ne vodi do cilja u kojemu me vidi moja mama, uvijek bih je se sjetio. Najbolje je i ne zalaziti u takve ulice. Tada si najmirniji. 

Dobrota. Što taj pojam predstavlja? Može li biti iskrena i umjetna? Ako je umjetna, onda nije dobrota, nego laž, prijevara. Dobar čovjek bi trebao biti iskren, srdačan, dobronamjeran. Dobar čovjek ne bi smio glumiti. Dobar čovjek otvoreno i optimistično ulazi u nove izazove, nove (ne)prilike i nova poznanstva.

Kenjac. Kenjac je magarac. Valjda. Ako i nije isto i magarac i kenjac su domaće životinje. Šalje ih se kamo poželi vlasnik. Na njih se tovari što kome padne na pamet. Poznata je i ona školska priča o magarcu koji nosi sve školske torbe. Nije brz, ali sluša koliko može.

Zašto se dobar čovjek i kenjac povezuju u onu poznatu narodnu, odnosno u naslov posta Dobar čo`jek - kenjcu brat? Ako se vratimo na dva gornja pasusa vidjet ćemo sličnosti u određenim karakteristikama. Možda svim. Kopiram obilježja dobroga čovjeka: Dobar čovjek ne bi smio glumiti. Ne glumi ni kenjac. Dobar čovjek otvoreno i optimistično ulazi u nove izazove i nove (ne)prilike. Pa, isto kao i kenjac. Uopće ne razmišlja u koju njivu će ga netko poslati. Idemo sada na karakeristike magarca: Šalje ih se kamo poželi vlasnik. Hm, zar i čovjek ispunjen dobrotom često ne dopušta mnogima da prema njemu postupaju kao prema svome vlasništvu? Na njih se tovari što kome padne na pamet. E baš isto kao kod dobroga čovjeka.

Kenjac je životinja koja je samo kenjac, eventualno pod drugim nazivom - magarac. To je konačno. Kenjac ostaje kenjac do kraja svoga života. Dobar čovjek se ipak može pokvariti. Postati toliko nedobar da ga je nemoguće prepoznati. Zašto dobar čovjek postaje nedobar? Može se to zbiti onoga trenutka kada se uvjeri u istinitost one narodne Dobar čo´jek - kenjcu brat. Može se odlučiti za ulazak u slijepe ulice kada shvati da ga njegova dobrota ne čini sretnim ni u ovima u kojim se do sada kretao. Prestane biti dobar kada shvati da ga lažno optužuju, da mu podmeću, da ga vide kao nedobrog. Neki dobri ljudi tako učine. Ne zapitaju se takvi, pogotovo vjernici u Isusa Krista: "Je li On prestao biti Isus kada ga je Juda izdao?" Nije. Išao je do kraja!

Dobrom čovjeku teško je skenirati lažljivce i pretvarače. Njegov skener u startu eliminira negativnosti kod ljudi. Vidi i memorira samo dobrotu. Vjerojatno i kenjac od silnoga tereta koji se na nj stavlja vidi samo korist koju će pojedina obitelj imati od njegova truda. I dalje tako trebaju razmišljati i čovjek i kenjac. Ako je netko dobar, taj ne će prestati biti dobar pa makar cijeli život bio kenjac i magarac. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu