Uredski miš

Kada smo prije tri godine kolegica i ja ugostili našeg pretpostavljenog u novopečeni ured rekao nam je: "Samo nemojte postati uredski miševi!" Često smo na poslu komentirali ovu rečenicu kada bismo shvatili kako moramo ubrzati administrativne poslove i izaći među ljude. 

S obzirom na redovito obavljanje deratizacije u sredinama u kojima se krećem nema miševa, onih malih glodavaca koji bespotrebno uništavaju sve što im se nađe na putu. Ali zato, posebno u posljednje vrijeme, primjećujem kako se sam pretvaram u miša i to baš u onoga na kojega je mislio naš šef kada nas je otvoreno zamolio da ne postanemo takvi.

Operativni posao kojega obavljamo kolegica i ja u uredu podrazumijeva niz administrativnih poslova koje je potrebno riješiti na dnevnoj osnovi. S vremena na vrijeme pišemo i određene projekte, a pogotovo smo prisiljeni biti u uredu u pripremi papirologije za novo useljenje. Često stranke komentiraju da se odavno nisu tako puno potpisa stavili na papir kao u našemu uredu.

"Ti si pravi uredski miš!" ova rečenica često ujutro oko deset sati od moga srca kanalom savjesti dopre do moga mozga. Pokušam se ustati, ali papirne ili elektronske prepreke često budu tako velike da vrlo brzo pobjede ono upozorenje. Odjednom se posao učini još većim nego što on to uistinu jest. Uredska "rupa" tako nastavi pružati svoje blagodati velikome glodavcu koji ipak, za razliku od onih sićušnih, ne uništava bespotrebno sve što mu se nađe na putu. Nadam se.

Koliko je samo rupica, rupa i rupetina oko nas. Nikakva deratizacija globalnih razmjera ne bi mogla potamaniti miševe koji su ih osvojili. Jedni od količine posla i ne uspijevaju proviriti, dok druge posao nije okupirao, ali oni su okupirani sami sobom pa ne izviruju vani ni svoje njuškama, a kamoli cijelim tijelima. Kako žalosno!

Zadnjim postom vratio sam osmijeh na svoje lice. Da nisam, samoga sebe bih iznevjerio. Kako očekivati od drugih da se smiju ako isto ne činim. I sada mi nešto šušti u kanalu savjesti. Poslušat ću pozornije. Aha, čujem: "Ti si pravi uredski miš!". U redu. Uredu, vraćam se kasnije u tvoje rupe, sada odoh među ljude. I molim te, nemoj me ni pokušavati uvjeriti kako su tvoji poslovi neodgodivi kada znam da se mogu prolongirati za ostatak dana. Vidimo se nešto kasnije. Eto miša među ljude, nadam se da nema mišolovki.

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu