Izvanja rodbina

Nekoliko dana nakon našega vjenčanja zazvonio je kućni telefon. Javila se mlada, ljubazno, kako i priliči friškoj nevjesti, a potom slušalicu predala svekrvi. Isto ljubazno. Kada je završen razgovor ponosno reče svojoj nevjesti: "E, rekla ti je muževa tetka da si pravo ljubazna!" Nevjesta će: "Dobro, pa koja je to sada tetka, Ivanka, Anka ili Tereza?" "E to ti je Antina izvanja tetka" reče Draga, a Kristina završi dijalog: "E svašta, ni to nikada nisam čula".

I stvarno nije čula niti je ikada koristila ovaj pojam. Često se nasmije kada se prisjeti ovoga dijaloga, ali ni danas nije promijenila mišljenje u svezi sa izvanjom rodbinom. To su njoj, a što je donijela iz svoga kraja, rođaci. E pa, sada bih se i ja smijao. Kao što nema logike da tetke mogu biti izvanje, isto tako ti nisu ni rođaci oni koji ti nisu u prvome koljenu. Ona će nastaviti koristiti svoju, a ja svoju nelogičnost. Bračni kompromis.

Izvanja rodbina ti je često bliža od one "unutarnje". Izvanja rodbina su neki od onih koji se smiješe zatvorenih usta u kameru na tvojoj svadbi nakon što odlože pribor za mezu. Oni su oni koji ti dođu u kuću odmah istu večer kada ti umre netko u kući. Kasnije, kada gledaš sa djetetom slike svoga vjenčanja na pitanje: "Tata, tko je ovo?" odgovaraš: "Ma, jedan moj izvanji rođo".

Izvanje tetke su redovite na našim slavljima. Ako dolaze iz grada nose darovnu vrećicu u kojoj se, uz kavu i šećer, nalazi i kutija keksa. Ako je izvanja strina sa sela, vrećica nije otmjena, ali je sadržaj bitno drugačiji, a usuđujem se reći i bogatiji. U vrećici koja reklamira određeni trżni centar naguravaju se mladi sir i njegov rođak iz mješine, desetak jaja i domaći sok od zovine i drenjina. 

Nemam ništa protiv izvanjih rođaka i rodica. Naprotiv. I na našoj svadbi su baš oni počeli prvi plesati kako bi pružili potporu nama mladencima i našim obiteljima. Isti su nam izražavali sućut kada smo se opraštali od naših roditelja, odnosno baka i djedova. Žao mi je samo što su ti susreti postali formalni i prigodni, a ne redovni i ugodni. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu