Mea culpa


Hrvatski jezični portal hjp.srce.hr kaže da je Isprika razlog koji opravdava neki postupak, izgovor za neki čin; izlika, opravdanje.
Svako zanimanje, pa tako i novinarsko, otvara prostor za pravljenje profesionalnih pogrešaka. Neprofesionalan odnos prema zadatku koji uključuje i ljude i povrede ljudskih osjećaja česta je pojava u suvremenom društvu. Pogotovo zbog sve veće uloge novih medija koji brzinom svjetlosti šire vijesti takvoga sadržaja.
Bitno je urgentno reagirati, uočiti pogrešku i zbog iste se ispričati. To je učinila i novinarka HRT Dijana Čuljak Šelebaj, koja je prije dva dana u trećem Dnevnik HTV-a jednodnevne turiste iz BiH opisala kao štetočine u hrvatskom turizmu. Čuljak Šelabaj je na početku trećeg Dnevnika, dan kasnije objasnila kako je u pitanju zaboravila spomenuti turiste istoga kalupa iz Hrvatske, te da joj namjera nije bila uvrijediti narod iz države iz koje i sama potječe.
Profesionalno i humano.
Ponovno se vraćam profesionalcima u strukama koje su na udaru javnosti. Politika, novinarstvo, showbiz. Osobe koje obavljaju funkcije u ovim djelatnostima ne mogu, niti smiju, biti izolacionisti. Jer oni jesu tu kako bi bili u službi javnosti. Uloga im je graditi odnose s javnošću, a ne da svoju povjerenu funkciju koriste kako bi siktali na nedužne pojedince, skupine ili mase. Kolegica Šelabaj, čije ime je često zadnjih dana upisivano u tražilicu na Youtube-u, zasigurno je pozitivan primjer brzine kojom bi se svi trebali koristiti u ispravljanju negativnih djela.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu