Dijana Čuljak Šelebaj


Objektivnost, brzina, točnost, i angažiranost četiri su osnovna načela za etičko bavljenje novinarstvom. Izjava Kolegice Dijane Čuljak Šelebaj putem javnog RTV servisa u RH, HRT-a, o inertnosti bh. državljana za vrijeme trajanja turističke sezone na Jadranu, zasigurno je vijest koja je izazvala zanimanje recipijenata, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj.
Vijest je to koja je i brzinski prošla eterima, studijima i portalima diljem ovih dviju zemalja, ali i regije. Međutim, koliko se radi o objektivnoj i točnoj izjavi vjerojatno ne zna ni sama kolegica Čuljak Šelebaj. Šelebaj je zaključila kako gosti iz BiH dođu za vikend i ne potroše ništa, pa čak ne plate na plažu.
Čini se da je i ovakva konstantacija, neprofesionalno i nadasve diskriminatorno pitanje iznenadilo i gosta dnevnika, gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića, koji je dugogodišnjoj novinarki odgovorio kako ovi gosti nisu problem hrvatskog turizma, jer oni uredno, ako ništa, plaćaju parking.
Hrvatsko novinarsko društvo u kodeksu časti hrvatskih novinara kaže kako su U svojem radu novinari dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo i slobodu, uvažavati pluralizam ideja i nazora, pridonositi jačanju pravne države.
Novinar i uredništva obvezni su se pažljivo odnositi prema svim prijedlozima, preporukama, primjedbama i kritikama koje im se upućuju i o tome su dužni povremeno obavještavati javnost.
U jednome dijelu kodeksa sljedeća rečenica kaže: rad novinara podložan je kritici javnosti.
Upravo je javnost ta koja je aktivno i preuzela svoju ulogu u kritiziranju ove izjave.
Sastanci političkih predstavnika na višim razinama najčešće završavaju izjavama o gradnji dobrosusjedskih odnosa. O otpuštanju eventualnih kočnica.
A upravo novinari, koji bi trebali i biti u službi prenošenja objektivnih i istinitih tvrdnji znaju učiniti suprotno, umjesto kočnice nogu staviti na gas.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu