Poljubac za Kisongo

Ovih dana na Facebooku se širi humanitarna akcija "ZA KISONGO" kojom se kupnjom majice ili kecelje s logom Jadrankin kup prikupljaju novčana sredstva za opremanje glazbene učionice u Misiji Kisingo u Tanzaniji. Poznate osobe, ali i one manje poznate tek jednim skromnim natpisom sastavljenim od dvije riječi šalju jedinstvenu poruku: "Da, i mi smo za Kisongo!"

Možda nam se može zaletjeti pitanje: "Dobro, ali koja je korist od prikupljanja sredstava za opremanje glazbene učionice tamo nekoj djeci u Africi?" Odgovor bi trebao biti brži od pitanja:"Velika!" Dok se mi u "modernome svijetu" razbacujemo s brojnim dobrima kojih nismo ni svjesni, ta mala, neiskvarena i usuđujem se reći, savršena bića u dalekoj Africi žele iskusiti barem tisućiti dio onoga što mi imamo, ali ne koristimo.

Zamislimo samo bliži ishod ove humanitarne akcije. U sklopu nove škole izgrađena glazbena učionica. Neki daljnji ishod bit će svakodnevni široki osmjesi s onim ogromnim prekrasnim, zdravim bijelim zubima tako malih, a tako savršenih bića. Možda će netko od njih biti i glazbena zvijezda. Možda i ne će. Ne mora. Zvijezde su svi oni koji se znoje i žive za to kako bi pomogli, a od toga ne bi imali nikakve koristi. Zvijezda Mora ih pri tome podržava. 

Može li se ljudska dobrota kupiti? Može li se dobiti "preko štele"? Ukrasti? Postoji li ikakav način da ju čovjek počne posjedovati, naravno, ako ju prethodno ne posjeduje? Ne može! Može se izmoliti posredstvom Zvijezde Mora. Dobrota se živi iz dana u dan. Nastaje tako lagano i neprimjetno, a donosi prekrasne rezultate od kojih koristi najmanje imaju njezini nositelji, a najviše oni koji se nalaze na kraju kanala kojim ih isti ti nositelji šalju, krajnji korisnici. U ovome slučaju tako sićušna, a tako velika bića iz Afrike.

I da, probudi se u meni spoznaja: želim tamo otići!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu