Tko nam je ukrao Maloga Isusa?

Dok smo bili djeca nisu nas plašili vješticama, ali bi nam ih ipak ponekad spomenuli u blažim verzijama u ulogama Babaroge i Kučibabe. Ove potonje boravile su u našim čatrnjama i bile su preventivne mjere naših roditelja, baka i djedova da ne bismo dirali vratnike. Pa se ti približi bunaru!

Sve do škole, kada prestanete vjerovati u te priče i kada dobivate prve obveze u životu, zamišljate kako ta Kučibaba izgleda. Pa veliki nos, kriva usta, madeži... Uglavnom, ne može se pohvaliti ljepotom, naprotiv. Te ružne slike iz naše mašte jedina su negativna sjećanja na naša djetinjstva.

Roditelji su nam kasnije pričali lijepe priče o Malome Isusu koji bi nam za Božić "donio" 100 kn. Isti taj Malac nas je čuvao, a njemu smo se redovito molili u krugu naših. A onda, dođoše oni - Djedovi Božićnjaci, Krampusi i ostala svita. I ukradoše Isusa. Bombardiraju nas Black Fridayem, Halloweenom i ostalim budalaštinama, a mi naivno padamo na njihove fore. A kada pomislim da tek stiže Crhistmas koji je negdje izgubio onoga Maloga Isusa. 

Ove naoko trivijalne pojave su naša realnost i "kupolovka" trgovačkih lobija u koju tako "kršćanski" upadamo. Stavimo baterije u naše glave. Mislimo našim, a ne tuđim glavama. Vratimo se nekim dobrim navadama iz naše prošlosti. Volimo čovjeka, a ne odjeću i prazne svjetleće tikve. Svjetlo je, ipak, negdje drugdje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu