Lijene pojave

Oslobodi me Bože svih grijeha, a posebno lijenosti. U popisu sedam glavnih ona se nalazi na zadnjem mjestu, ali svaki je grijeh podjednako težak. Jednostavno nam se postavi zamka, kušnja ili napast, a mi lako osvojivo područje i eto ti problema. I pogubi se čovjek u tome labirintu sazidanom ciglama sedam glavnih i onih nešto manjih grijeha.

Svaki grijeh je umetnuti, odnosno svojevoljno instalirani virus našeg procesora. Pa ti onda otežava funkcioniranje, slaba ti brzina u (re)akcijama prema ljudima, a prema Bogu da i ne pričam. I eto - jednostavno nisi ono tek kupljeno računalo. Ali, ovako informatički gledano, upravo ovaj virus lijenosti, ne da uništava samo jedan procesor, nego zarazi čitavu mrežu. 

Ima li išta gore od lijena čovjeka? Dobro, od lijene pojave, jer po mome mišljenju netko tko je kronično lijen nije čovjek. Točka. Svatko od nas može imati loš dan ili tjedan. Ali imati loš čitav život, vaditi se na kojekakve dijagnoze kao bi se izmigoljilo linijom manjeg otpora? To mogu samo te pojave. I čim pomisliš da je možda riječ tek o bolesnoj osobi ubrzo ti ta osoba djelom ili riječju dokaže da je pojava. Pojava koja je kudikamo mudrija od tebe, jer će se ponovno provući k'o deva kroz iglene uši, a ti ćeš na široka vrata ući u područje njegova posla i završiti ga umjesto njega. Njemu plaća, a tebi...

A onda shvatiš da nisu te pojave samo virusi poduzeća u kojem su zaposlene, oni su se svojom lijenošću isticale i u prethodnom, kao i u onome poduzeću s početka svoje „karijere“. Pa da, vrlo brzo se sazna je li netko radni čovjek ili lijena pojava. I što sada tu napraviti? Žalosno uzdisati na velikim vratima gledajući u pojavu kako se provlači kroz iglene uši? Ma dobro, pa gdje će opet doći? Zaći će u svoju nutrinu u kojoj je opet svjesna svoje lijenosti. I eto ti, osim lijenog, i nesretnog zaposlenika. E brate, uz svu toleranciju i ljudski pristup ipak shvatiš da nisi ni  psiholog ni psihijatar. Oni se nalaze na drugim vratima. 

A ako kod stručnjaka unutar tih drugih vrata ne bude pomoći ipak se mora mreža osloboditi virusa lijenosti. Pa taman lijenu pojavu, koja je ušla na široka vrata, morali izgurati kroz iglene uši. Može i tako, zašto ne.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu