Profesionalne deformacije

Često se o profesionalnoj deformaciji priča u svakodnevnom govoru, a još češće je ljudi primijećuju u svome životu. Ipak, koliko god iskreni bili baš i ne pričaju o svim svojim profesionalnim deformacijama. Ne znam zašto, jer ako imaš profesionalnu deformaciju onda si možeš pripisati i da si profesionalan. Valjda.

Prvi posao - službenik na parkingu. Naplata ulaznica i upute za pravilno parkiranje na lokaciji. Sjećam se onih noćiju tijekom prvih petnaestak dana angažmana prije 13 godina kada bih u polusnu govorio: "Još samo malo natrag, malo lijevo i u redu je!" Ipak je dosta godina prošlo, polusan mi je sada rezerviran za druge radnje, ali ne mogu ne primijetiti sve nedostatke na našim parking mjestima. Jednostavno zapinju za oči. Pozitivno je, svakako, što sam i na praznom parkingu uvijek između dviju linija. Moj instruktor bi bio ponosan na mene.

Rad u novinarstvu - novinar. U svome pozivu sam već 15 godina, a za mnom je hrpetina primijećenih profesionalnih deformacija. Bodu oči nedostatci kvačica u napisanim riječima, smetaju nepravilni razmaci i do ruba bijesa dovode loše rečenične formulacije. Pogotovo kada su u pitanju "školovane" osobe. Kroz ušne šupljine prvo prođu loše izgovorene rečenice, piskutanja, šuškanja i ostali zvukovi. Sve su to profesionalne deformacije koje nisu tu samo kako bismo ih primijetili, nego kako bismo i sebe usporedili s onima koji su pogriješili i pokušali biti boljima od njih. Posla za napredak uvijek je na pretek.

Rad u voćnjaku - berač mandarina. Nisam ih znao pravilno ubrati, ali sam ih jednu sezonu vozao u karioli. Iako nisam radio dugo vremena, ipak je bilo dovoljno da si priuštim nekoliko deformacija. Ne mogu ne primijetiti loše otkinutu mandarinu i ne čuti rečenicu tete Mare, vlasnice voćnjaka: "Radi je satari nogom, nego je pošalji u prodaju!". Čim mandarine vidim u trgovini svaka se pojedinačno predstavi. I na našoj karioli primjećujem nedostatke u usporedbi s onom tete Mare, kako tehničke - mrda joj se točak, tako i sadržajne - nije puna mandarina. 

Poslovi za dušu, a više za ne platiti majstora - zidar, moler i majstor od pločica. Kada izrađuješ kuću u neka doba shvatiš da su bili u pravu oni koji su ti, kada je legao kredit, rekli: "I opet će ti falit para!" Tomu sam se tada smijao, a oko pola godine kasnije sam počeo plakati. Stvarno, kako rekoh, nažalost bili su u pravu. Veliki je blagoslov u tomu što imaš oca koji je čitav život profesionalno i amaterski pristupao tim vrstama poslova pa si mogao od njega naučiti štošta. Dobiješ puno znanja, ali i još koju profesionalnu deformaciju. Počinješ s primijećivanjem širina fuga, (ne)napunjenosti istih, krivih podova i zidova, (ne)pravilnoti u okrečenim prostorijama i tako do u nedogled.

Imam li profesionalnih deformacija u poslovima vezanim uz skrb oko starih, iznemoglih i osoba s invaliditetom? Imam, ali njih ne ću prenijeti vama, nego kolegici psihologinji. Nisu naše profesionalne deformacijetako strašne te se, stoga, ne zamarajte njima, nego uživajte u profesionalnim deformacijama jer to znači da ste djelotvorni!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu