Adamiranje

Adam. Prvi čovjek, Evin muž. Navela ga Eva na grijeh. Pojeo jabuku. Bog ih izbacio iz Edena. Pravedna odluka. Adam. Dječak s Downovim sindromom o kojemu se ovih dana piše na dugo i široko. Svećenik, kažu, ode u mirovinu. Neka ide, neka moli Boga za se, za Adama, Adamovu obitelj i Katoličku Crkvu. Za vođenje župe, po svemu sudeći, nije bio. Dobivena pravda i u slučaju ovoga Adama.

E sada. Kako je lijepo vidjeti brigu cijele nacije o Adamu. Lijevo orijentirani portali u Lijepoj našoj i njihova vjerna publika uživaju u ovome slučaju. Naime, napokon imaju "dokaz" da je Crkva zla. Eto taj svećenik, predstavnik Katoličke Crkve slomio je srce Adamovo, mamino, ali i njihovo. Eto, baš oni redovito nastoje senzibilizirati javnost o stanju ove populacije. Tko ih prati zna što oni objavljuju. Nema čega nema, od mace do cuke, ali nekih drugih Adama nema. Ni njihovih mama. Da se razumijemo, većina nas voli i mace i cuke, ali čovjeka ipak više.

Kako je lijepo što se sve ovo dogodilo istovremeno s Vukovarom. Tamo se nije nitko okupio. Tamo se nitko nije Bogu molio. Komu se moliti? Ovome Bogu koji je dopustio da Adam to doživi? E oni mu se ne će moliti! Ma niti hoće, niti su se ikada molili. Jedino čemu su se klanjali propalo je. Pokušali su to spasiti baš preko Vukovara, ali nije prošlo. Nije jer je mladost stala u obranu svoje zemlje. Imali su puške i krunice. Jučer su bile samo krunice, jedino oružje koje može obraniti svoju vjeru.

S druge strane, jučerašnji istup svećenika u Čapljini koji je uputio kritiku jednoj fotografkinji našao se na društvenim mrežama. Kolegica je osim kritike zbog svećenikovog načina upozorenja da ne fotografira cijelo vrijeme uspjela uz kruške dodati i jabuke. Spomenula je i Adama, ali i prenijela razmišljanje što ona smatra crkvom, a što molitvenim prostorom. U statusu je došla i do usporedbe dijecezenskih svećenika i franjevaca. Zaključak je da su fratri - fratri, a donovi "svećenici". Blago nama s našom mladosti, "školovanom" i "objektivnom". Da je iznesena samo osuda svećenikovog čina svi bismo njegov loš način upozorenja osudili, a ovako je dotična samo razotkrila sebe. 

Kada čovjek sve to pronađe i analizira shvati da pripada "Svetoj Crkvi Katoličkoj", bez obzira moli li Boga u molitvenom prostoru, na njivi ili u kući. Spozna čovjek i da istu tu Crkvu čine ljudi i neljudi. Čine ju osobe s dobrim i lošim postupcima. Nedjela ne treba skrivati, čak štoviše. Ali ne smije smetnuti s uma i srca i djela. Ne smije, pak, čovjek zaboraviti da ista ta Crkva nastoji po naredbi Kristovoj "primati malene k sebi". Najčešće bez medijske pompe i bliceva fotoaparata. Ta Katolička Crkva i njezin osnivač jedini su koji istinski priznaju grijeh Adamov i podupiru život Adamov. Ne smeta im što je Adam drugačiji, a dokaz su brojna sirotišta, brojni stacionari, brojne radionice za djecu s invaliditetom. 

Eto, moj Adame! Dao Bog da svi nastave s adamiranjem. Jer tada ćete se svi roditi, a vaše obitelji će imati podršku i od države i od Crkve. Mediji će se boriti za vas, a vi ćete, od sviju podržani, biti rijetki cvjetovi na šporkim njivama naših uskih interesa.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu