Treći svibnja - Dan medijske slobode

Ovaj dan ustanovljen je prije točno 20 godina na konferenciji UN-a o slobodi medija u Africi. Cilj je ovoga dana podignuti svijest o značaju slobode tiska i podsjetiti države da je njihova dužnost poštovati i podržavati pravo na slobodu izražavanja. To je isto dozvoljeno i 19. člankom Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Danas, na novinarski praznik, često su recipijenti naših vijesti prisiljeni slušati naša lamentiranja o nepovoljnom stanju u našoj struci. Najgore je slušati podatke o ubojstvima kolega novinara u svijetu. Prošle godine glavu zbog ljubavi prema struci na pladanj je ponudilo 109 novinara. Osam manje nego 2009. godine. Ove informacije nudi Međunarodni novinarski institut.

Još nekolicima podataka. U prošlom desetljeću ubijeno je 788 novinara. Zanimljivo, gledano po državama, život je izgubilo najviše novinara u zemlji u kojoj se skrivao Osama bin Laden, u Pakistanu. Samo ako si poludio u Meksiku možeš pisati o djelovanju narkokartela, a u Rusiji reći da Putin nešto nije uradio kako treba.

Svjedoci smo zadnjih godina glorificiranja raznoraznih novinarskih profila, istraživača kakvih nadaleko nema, poštenih profesionalaca koji se nerijetko i samu nađu zapleteni u kriminalnim mrežama. Ljudi uživaju. Prate. Tako sam nekoliko puta svjedočio razgovorima ugodnim i neugodnim u kojima se s oduševljenjem pričalo o radu urednika istraživača na državnome servisu. A na moje pitanje vjeruju li u to, odgovorili bi negativno. E , pa onda gledajte sapunice. Bilo meksičke, bilo turske svejedno je, samo što u ovim potonjim ima više poznatih riječi.

Nije cilj medija samo zabavljati, jest jedan od ciljeva, ali mediji su tu kako bi prvotno dali istinitu i brzu informaciju. Informatori, to smo mi koji radimo u medijima, a ne zvijezde. ˝Trebaju nam radnici, a ne zvijezde˝ rečeno mi je kad sam aplicirao na svoj aktualni posao. Međutim, sve se prepozna. Ne živi se od zvjezdanih, već od staza u kojima siješ, a kad se vraćaš žanješ.

Sloboda: vraćam se početnoj temi. Kod nas, za razliku od ranijih godina kada se nije smjelo reći ništa negativno protiv diktatora, sada slobodno možeš istraživati. Ako želiš. A mnogi ne žele, samo pričaju. Sloboda bez volje je kao hrana bez usta. Ali, kad sve definiraš, sjetiš se jednoga od četiri osnovna novinarska načela. Angažiranost. Ali ipak, prije nje su objektivnost, brzina i zanimljivost.

Za kraj. U programu Radija Herceg Bosne danas je docent dr. Milan Vego između ostaloga rekao da su mediji u velikoj mjeri ovisni i o svojim financijerima.

Pitam sebe, ali i Vas: ˝O kome da ovise ako nemaju financijera?˝

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu