Narode moj, otvaram ti oči!

Danas je u Hrasnu (općina Neum) održano misno i procesijsko slavlje u čast Kraljici Mira. Svetište Kraljice Mira u ovome mjestu osnovano je 1977. godine na poticaj i uz nesebično zalaganje tadašnjeg hrašanjskog župnika don Stjepana Batinovića. 1987. godine u Hrasnu je bio hrvatski kardinal Franjo Kuharić. Nakon toga, brojnu hrvatski biskupi posjetili su ovo mjestašce u srcu Hercegovine. U svojim propovjedima biskupi su svome hrvatskome narodu otvarali oči. Prvo, nakon ratnih zbivanja, drugo nakon kapitalističkog hobotničkog grabljenja katolika u Hercegovini. Ima i treće. I četvrto. Itd.
Danas je tome istome narodu, možda ipak ne istome jer se generacije izmjenjuju, mostarsko duvanjski biskup Ratko Perić otvarao oči. Svojoj javnosti govorio je o izraelskome kralju Šalomonu što je napisano u prvoj knjizi kraljeva. Na sebi svojstven i simpatičan način, Perić je prenosio Šalomonove zgode pri ustoljenju i pri kraju ustoljenja. Iz cijele priče o ovome kralju htio je naglasiti da se radilo o mudrom čovjeku. Taj prvi Dar Duha Svetoga, kaže biskup, možemo tražiti od Marije, Kristove majke koja je nesebično služila sili Božjoj. To služenje može i Hrvate u BiH ohrabriti kako bi imali nadu za bolja vremena, nadu za povratak prava na religiju, jezik i kulturu. Povratak na dostojanstvo. Reče Perić kako su našu majku, zemlju BiH, neki stranci podijelili na dva dijela, iako u njoj žive tri nacije i tri konfesije. Sklopljeni su viši politički brakovi i nametnuti tuđi običaji.
Mladima je biskup rekao kako mogu otići negdje u svijet, ali će u tuđini uvjek biti tuđini. Biskup je svojoj javnosti pričao i o trenutnom problemu kojim se cijelokupnu Crkvu želji ocrniti za pojedina zlostavljačka i pedofilska djela u Crkvenim redovima. Treba se priznati grijeh i tražiti oprost od Boga, ali ne smijemo generalizirati ovu pojavu. Ako je u svijetu trenutno aktivno 409 000 katoličkih svećenika, možda je njih 500 zlih. Ali nisu svi. Ako je u Crkvi prisutno 5000 biskupa, ako je njih 5 zlih, nisu svi. Biskup Perić je osudio medije koji pokušavaju u potpunosti ocrniti crkvu i medijske djelatnike koji ne govore o dobrim Crkvenim djelima.
Podsjetio je još Perić svoju javnost da Bog silne zbacuje s prijestolja, a uzvisuje neznatne.
Zar ovo nisu bili dobro isplanirani i odlično sprovedeni odnosi s javnošću?

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obećanje - ludom radovanje

Osoba nije dostupna

Baba na peronu